Geloof als bevrijding

Aan het begin van zijn ‘Reformatorische Wending’, ergens in de herfst van 1517, verandert Luther de schrijfwijze van zijn oorspronkelijke familienaam Luder in ‘Luther’, verwijzend naar het Griekse woord voor ‘bevrijde’ (Eleutheríos).

Waarvan wist Luther zich bevrijd? En wat is de betekenis van de beelden die hij gebruikt om die bevrijding te duiden, zoals ‘reiniging’, ‘verlossing/loskoping’, ‘vergeving’, ‘verzoening’ en ‘vrijspraak’.

In vier bijeenkomsten van 1,5 uur gaan we onder leiding van Lutherse theologen op zoek naar het denken en ervaren van de oorspronkelijke Luther en bespreken we wat de betekenis is in onze tijd van de oude beelden waarmee ons ‘heil’ in Christus wordt geschilderd. Waarvan zouden wij zelf bevrijd kunnen worden?


Eerste bijeenkomst   Luthers’ Reformatorische Wending
Wat is er met Luther gebeurd tussen 1517 en 1521 dat hij een radicale wending in zijn geloof en leven meemaakte? Wat waren de belangrijkste momenten?


Tweede bijeenkomst  Bevrijding als vergeving van schuld en ongerechtigheden
Waarin verschillen Luthers ideeën over vergeving van de calvinistische ‘verzoening-door-voldoening’ theologie? En waarom kan het vergevend loslaten van wrok heilzaam zijn voor je eigen ziel?


Derde bijeenkomst  Bevrijding als reiniging van wat ons leven en samenleven vergiftigt
Wat bedoelde Luther met ‘reiniging door het bloed van Christus’ en wat betekent dat wanneer ons eigen leven of onze samenleving snakt naar reiniging en heling?


Vierde bijeenkomst  Bevrijding als losmaking van wat ons bindt
Wat hebben Bijbelse beelden over de loskoping uit de slavernij te zeggen over onze persoonlijke gebondenheden of de wijze waarop mensen beknot worden door wat ‘normaal’ is.

nadere info over cursusdata en docenten volgt
 
terug